Autizam forum

Autizam forum


You are not connected. Please login or register

Skeniranjem mozga može se otkriti autizam kod odraslih

Go down  Message [Page 1 of 1]

Pepita

avatar
Admin

Autizam kod odraslih osoba može se dijagnostikovati pomoću MR skenera, otkrivaju britanski naučnici.


Slika: Poznato je da se regije mozga razlikuju kod osoba s autizmom. Crvena i narandžasta pokazuju područja koja su deblja ili veća, dok plava pokazuje smanjenje u veličini u poređenju sa mozgom osoba koje nisu autistične.

Za otkrivanje spektra autističnih poremećaja (ASD) korišteno je 15-minutno skeniranje, s tačnošću od 90% kod 20 pacijenata kojima je poremećaj ranije dijagnostikovan.

"Naše istraživanje pruža 'dokaz koncepta' za opisivanje složenih razlika sivih tvari kod ASD", izjavili su dr Christine Ecker i njezine kolege sa London's Institute of Psychiatry za Journal of Neuroscience.

U eksperimentu, MR snimci su rekonstruisani u 3D slike i obrađeni softverom programiranim za uočavanje strukturalnih promjena u sivoj tvari u mozgu mjereći područja za ponašanje, govor i vid. Promjene u obliku i debljini ukazuju na poremećaj.

Mogućnost dijagnostikovanja ASD na osnovu objektivnih bioloških testova, a ne na osnovu metoda koje se trenutno koriste, a koje se oslanjaju na karakterne osobine, mogla bi pomoći u bržem identifikovanju pacijenata kojima je potrebno liječenje, kazala je dr Ecker.

Ispitivanja su provedena na 20 muškaraca u dobi od 20 do 68 godina, te na jednakom broju zdravih dobrovoljaca.
Učesnici su testirani prvo na konvencionalni način, a onda je urađeno skeniranje mozga kako bi se mogle uporediti te dvije tehnike.

Skeniranje je korišteno kako bi se tačno identifikovao ASD u 90% slučajeva. Tačno je klasifikovano je i 80% zdravih ispitanika, kažu istraživači.

Izvor: CBC News


_________________
P. 1998.g-pervazivni razvojni poremećaj
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.

e-da-hm


Problem sa sivom tvari me uvik baca u depru.

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum