Autizam forum

Autizam forum


You are not connected. Please login or register

Studija o autizmu - prijevara

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Studija o autizmu - prijevara on Fri Jan 07, 2011 9:25 pm

Pepita

avatar
Admin
British Medical Journal: Studija o autizmu - prijevara

U studiji iz 1998., koja je povezala cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole s razvitkom autizma, medicinski podaci su bili lažirani

05. siječanj, 2011.


Časopis British Medical Journal naziva studiju iz 1998. koja je povezala cjepiva za tri dječje bolesti s autizmom – 'prijevarom'. Ta studija – čiji je autor bio dr. Andrew Wakefield - mnoge je roditelje u Britaniji i drugdje dovoljno zastrašila da odbiju svoju djecu cijepiti protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. U članku u današnjem izdanju ovog uglednog medicinskog časopisa kaže se da su Wakefield i njegovi kolege promijenili i lažno prikazali medicinske podatke o pacijentima. Wakefield je 1998. napisao da je od 12-ero normalne djece, koja su primila cjepivo za navedene tri dječje bolesti, osmero razvilo autizam. No, pregled medicinskih zapisa o tim pacijentima – koji je proveo British Medical Journal – pokazao je da je petero djece već ranije imalo zabilježene razvojne probleme, dok troje nikad nije imalo autizam. Britanski medicinski časopis Lancet, koji je objavio studiju dr. Wakefielda, već ju je ranije povukao. No, milijuni roditelja i danas odbijaju cijepiti svoje bebe iz straha od povezanosti cjepiva s autizmom. Nejasno je što je motiviralo Wakefielda da lažira svoje izvješće. Britanske vlasti su mu oduzele dozvolu za medicinsku praksu. On sad živi u Sjedinjenim Državama, uživajući i dalje podršku nekih roditelja autistične djece.

Izvor


_________________
P. 1998.g-pervazivni razvojni poremećaj
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum