Autizam forum

Autizam forum


You are not connected. Please login or register

Krhki svijet autista u predstavi Marija Kovača

Go down  Message [Page 1 of 1]

Pepita

avatar
Admin
Štićenici zagrebačkog Centra za autizam izvode predstavu prema dnevnicima Birgera Sellina, nijemog autista koji nam je prvi otvorio taj neobičan svijet

“Poruke iz jednog autističnog zatvora”, dnevnički zapisi Birgera Sellina, prvog poznatog nijemog autista koji je probio blokadu autizma, dopustivši nam uvid u svoj zatvoreni svijet, potaknuli su zagrebačkog redatelja Marija Kovača da u predstavi “Ne želim biti zarobljen u sebi”, prikazanoj na sceni Močvara, kreira drukčiju vrstu energije od one iz kazališta na kakvo smo navikli.

U njegovoj predstavi sudjeluju štićenici zagrebačkog Centra za autizam. U Hrvatskoj danas živi oko 2000 osoba s autističnim poremećajem svih dobnih skupina, a većina je smještena upravo u Zagrebu. Ova predstava, kako kaže Kovač, želi skinuti stigmu s cijelog bloka predrasuda koje se vežu uz autizam.

Nježna je to i glatka priča, fragilna i zbog toga što su njezini akteri katkad toliko nezainteresirani za činjenicu da u komadu igraju sebe - vidimo ih kako slikaju, pišu pisma ili kako se igraju u pješčaniku - da koncept takvog terapijskog teatra ponekad doživljava potpuni slom. To, međutim, nije bio slučaj s premijernom “Ne želim biti zarobljen u sebi”, u kojoj je pet štićenika Centra za autizam iz Zagreba zablistalo originalnim idejama i odgovorima.

Intiman odnos između publike i izvođača postignut je malim brojem gledatelja, petnaestak u svakoj grupi koja je ulazila na izvedbu i dobila neposredan uvid u ritualizirane radnje autističnih osoba. Videoprojekcijom predstavljeni su ulomci iz Sellinova dnevnika, koji je po općoj ocjeni medicinske struke oborio tezu o intelektualnoj inferiornosti autista.

- Ova predstava zamišljena je kao vrsta radionice gdje glumci, ja i ostatak autorskog tima, radimo na temelju linearnog dramskog pisma, ali i u kojoj oni glume sami sebe - objašnjava Kovač. - Neki su dijelovi podložni improvizaciji jer su nam glumci dali puno inspiracije za stanovita rješenja - jedan dečko, na primjer, može nekoliko puta zaredom odigrati video igricu Super Mario Brothers bez izgubljenog života, a drugi zna napamet vozni red vlakova - pa smo ta rješenja onda stavili i u video.

Mario Kovač već je radio terapijski teatar, trenutno surađuje sa slijepim i slabovidnim osobama. Za svoj prvi sustavni cjelovečernji rad s autističnima osobama, u kojem se pojavljuje ukupno sedam štićenika zagrebačkog Centra za autizam, redatelj se odlučio za glazbu Briana Enoa, a u predstavi su korišteni i materijali koje Centar koristi za terapiju umjetnošću.


_________________
P. 1998.g-pervazivni razvojni poremećaj
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum