Autizam forum

Autizam forum


You are not connected. Please login or register

Djeci s autizmom mogu nedostajati ključne vizualne vještine

Go down  Message [Page 1 of 1]

Gost


Guest
Rezultati najnovijeg istraživanja sugeriraju kako djeci s autizmom mogu nedostajati određene vizualne vještine potrebne za neovisnost u odrasloj dobi.

Na primjer, mogli bi imati dosta problema, za razliku od ostalih odraslih osoba, s pronalaskom cipela u nekoj drugoj sobi gdje ih inače ne drže ili jabuka

Jabuka, s korom 100 g
Nutritivna vrijednost
Kalorija 52 (218.4 kJ)
% Dnevnog unosa*
Ukupno masti 0.2g < 0.1%
Zasićene masti < 0.1g < 0.1%
Kolesterol 0mg 0%
Natrij 1mg < 0.1%
Ugljikohidrati 13.8g 5%
Dijetalna vlakna 2.4g 10%
Šećeri 10.4g
Proteini 0.3g
Kalcij 6mg
Kalij 107mg
u supermarketu, tvrde istraživači s Bristolskog sveučilišta u Velikoj Britaniji.
Autori istraživanja tražili su od 20 djece s autizmom i 20 tipične djece, da pritišću gumbe kako bi pronašli skrivene predmete među više osvijetljenih lokacija u sobi. Jedna strana sobe imala je više predmeta nego druga strana.

Djeci s autizmom trebalo je više vremena da prepoznaju uzorke u strukturi testa, koji bi im onda pomogli u lakšem odabiru gdje da pronađu skrivene predmete.

Rezultati sugeriraju kako je sposobnost za traženje objekata u okolišu velikih razmjera, manje efikasna i manje sustavna kod djece s autizmom u odnosu na tipičnu djecu bez stanja, ističu istraživači, a prenosi USNews.

„Sposobnost da radimo učinkovito i sustavno u ovakvim vrstama zadataka, utječe na naše svakodnevno ponašanje koje nam omogućuju da funkcioniramo kao samostalne odrasle osobe, a ovo istraživanje konkretno pruža uzbudljivu priliku da istražimo temeljne vještine koje bi mogle pomoći osobama s autizmom da postignu svoju neovisnost," zaključuje koautorica istraživanja dr. Josie Briscoe.www.centar-zdravlja.net

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum