Autizam forum

Autizam forum


You are not connected. Please login or register

Pjeva na ruskom, grčkom i turskom a boluje od autizma

Go down  Message [Page 1 of 1]

Pepita

avatar
Admin

ALDIJANA BLAGOJEVIĆ - 20.04.2012 19:30
Osmogodišnja Anđela Stojanović, koja boluje od autizma, zna pjevati pjesme na ruskom, grčkom i turskom, a gledanje crtanih filmova na engleskom jeziku njena je svakodnevica.
Njena majka Gorana kazala je da su prve simptome bolesti primijetili kada je djevojčica imala godinu, odnosno kada se njena komunikacija svodila na pokazivanje prstom. Govor je izostajao i to je trajalo do pete godine.
"Prošli smo sve potrebne tretmane i prvi period uspostavljanja dijagnoze sam podnijela teško. Roditelj se uvijek hvata za slamku i nada se da ipak nije to, iako je sve ukazivalo na autizam", priča Gorana.
Kako kaže, cijelu situaciju dodatno otežava nedostatak stručnjaka koji ne biraju riječi kada saopštavaju dijagnozu roditeljima.
Selma Hozić, učiteljica u OŠ "Branko Radičević", ističe da je Anđela, kao i druga djeca, dobra, vesela, razigrana, te da voli da se igra, pleše i pjeva.
"Ostala djeca iz razreda su je dobro prihvatila zato što sam im objasnila da smo svi različiti na neki način i da svako ima neke individualne potrebe", govori Hozićeva dodajući da Anđela ponekad priđe drugoj djeci, pomiluje ih po glavi, dajući im na taj način do znanja da su joj oni drugovi.

Zlatko Delić, psiholog i Anđelin asistent u nastavi, kaže da je autizam poremećaj koji obuhvata cjelokupnu ličnost djeteta. Ispoljava se tako što se ta djeca povuku u svoj svijet, imaju vrlo siromašnu ili nikakvu komunikaciju sa okolinom i ta komunikacija se ne poboljšava tokom vremena. On objašnjava da su najveći problemi u emocionalnoj sferi i u sferi ponašanja. Kako kaže, djeca s ovim poremećajem ne znaju da ispoljavaju emocije ili da čitaju emocije drugih ljudi, pa samim tim ne znaju na osnovu toga kako da se ponašaju, odnosno ne mogu da koriguju svoje ponašanje na osnovu čitanja nečijih emocija.
"Veći broj djece s autizmom je sa blažim oštećenjem intelekta, pa samim tim ima nekih koji su prosječne inteligencije, kao i određen broj onih sa iznadprosječnom inteligencijom. Ne može se reći da je intelektualni deficit povezan s autizmom", navodi Delić i dodaje da je potrebno doprijeti do te djece, te da je teško probiti njihovu "ljušturu".
U Banjaluci postoji Udruženje "Djeca svjetlosti", koje broji oko 30 članova
On navodi da je njegov zadatak, kao saradnika u nastavi, da pomaže Anđeli u savladavanju gradiva, koristeći sva moguća sredstva koja su mu na raspolaganju. U Banjaluci postoji Udruženje za pomoć licima s autizmom "Djeca svjetlosti", koje broji oko 30 članova. Mirjana Kojić, predsjednica Udruženja, kaže da osobe s autizmom nemaju adekvatan terapeutski tretman. Postoje eminentni stručnjaci u Beogradu, koji su prošli obuku i koje će nastojati da angažuju. Obuka novih asistenata, naglašava ona, od strane onih koji su već iskusni biće još jedan od zadataka ovog udruženja.
"Roditelji djece s autizmom imaju pravo na pomoć, a djeca osnovno pravo da budu prihvaćena i integrisana u zajednicu", istakla je Kojićeva.


_________________
P. 1998.g-pervazivni razvojni poremećaj
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum