Autizam forum

Autizam forum


You are not connected. Please login or register

Zakon o zaštiti prava pacijenata

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Zakon o zaštiti prava pacijenata on Thu Oct 30, 2008 11:39 pm

Gost


Guest
LINK - Zakon o zaštiti prava pacijenata objavljen je u Narodnim novinama br. 169/04,

Prema Zakonu, pacijent između ostalog ima pravo tražiti stručno mišljenje o svojem zdravstvenom stanju i od drugog liječnika.

Pacijent ima pravo potpisanom izjavom odbiti primitak obavijesti o prirodi svojeg zdravstvenog stanja osim ako bi zbog prirode svoje bolesti mogao ugroziti zdravlje drugih. Također ima pravo prihvatiti ili odbiti pojedini dijagnostički ili terapijski postupak, osim u slučaju neodgodive medicinske intervencije.

Pacijent ima pravo biti upoznat s imenima te specijalizacijom osoba koje mu izravno pružaju zdravstvenu zaštitu. Nakon svakog pregleda i zahvata pacijent ima pravo na obaviještenost o uspjehu ili neuspjehu. Također ima pravo na pristup cjelokupnoj medicinskoj dokumentaciji koja se odnosi na dijagnostiku i liječenje njegove bolesti.

iste čekanja u hrvatskim bolnicama, koliko god dugačke bile, već sad su kraće nego u nekim zapadnim zemljama. Na operaciju kuka u Švicarskoj, Njemačkoj ili Austriji čekaju tri godine, u skandinavskim zemljama četiri, a u Sjedinjenim Američkim Državama čak deset godina. U Hrvatskoj se na takav zahvat čeka najdulje godinu i pol.

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum