Autizam forum

Autizam forum


You are not connected. Please login or register

Popis Zakona i Pravilnika

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Popis Zakona i Pravilnika on Fri Nov 21, 2008 9:29 pm

Pepita

avatar
Admin
Odlukom Upravnog vijeća HZZO-a se omogućava pravo majkama djece do pet godina starosti dnevni boravak uz dijete te mogućnost majkama da u to vrijeme koriste bolovanje (čl. 47 Pravilnika). To pravo je prošireno i bez ograničenja dobi djeteta u slučaju teškoća u razvoju NN 80/07.

Bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom i fizikalnom terapijom u kući
Osigurana osoba ostvaruje pravo na bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom na osnovi bolesti, bolesnih stanja i posljedica ozljeda navedenih u popisu Pravilnika. Djeca starija od 3 godine mogu ostvariti pravo na provođenje fizikalne terapije u kući u slučaju kada je potpuno nepokretna, odnosno teško pokretna zbog: neuroloških bolesti, reumatskih bolesti, politraume i traume, kompliciranih kirurških i ortopedskih zahvata, ostalih stanja za koja za svaki slučaj posebice navedeno pravo utvrđuje liječničko povjerenstvo HZZO.

Prijedlog za održavajuću medicinsku rehabilitaciju ili za provođenje fizikalne terapije u kući daje izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite (pedijatar) na osnovi mišljenja i nalaza doktora specijalista odgovarajuće specijalnosti, a suglasnost daje kontrolor HZZO.

Postoji mogućnost i boravka u toplicama s djetetom NN 26/96, a u travnju 2007. je to pravo prošireno NN 40/07

Nedonoščad - kod nedonoščadi rođenoj u dobi manjoj od 32 tjedna ako su mlađa od 6 mjeseci na početku RSV (respiratorni sincicijski virus) sezone, odnosno u djece mlađe od 2 godine s kroničnom plućnom bolešću koja su liječena u bolničkoj ustanovi kisikom/lijekovima tijekom 6 mjeseci prije početka RSV sezone, daje se Synagis (gen.: palivizumab) koji je listi HZZO-a. daje se 1x mjesečno, intramuskularno,(do 6x) i treba se početi davati prije sezone RSVa a ta je obično od listopada do travnja. Za davanje Synagisa nema kontraindikacije osim alergije na sastojke lijeka. Naime, radi se o gotovim protutijelima a ne o umrtvljenim uzročnicima bolesti kao u cjepivima. Tako da nije važan EEG. Preporuku za njega daje neonatolog. Lijek je jako skup, pa je ponekad teže ga dobiti u količini potrebnoj djetetu.

Prava na ortopedska i druga pomagala
Osigurane osobe, na teret sredstava Hrvatskog Zavoda za zdravstveno osiguranje, ostvaraju pravo na: pomagala (ortopedska, očna, tiflotehnička, slušna, surdotehnička, za omogućavanje glasnog govora, stomatološka, te druga pomagala), za popravak pomagala, na rezervne dijelove i potrošni materijal te na izradu pomagala određene kakvoće NN 89/07.

Pomagalo propisuje doktor medicine određene specijalnosti (ortoped, fizijatar, urolog, internist, okulist, ORL i sl.), doktor stomatologije, doktor opće medicine, odnosno ugovorni isporučitelj, kako je to navedeno u Popisu pomagala. Suglasnost za nabavku pomagala, ovisno o vrijednosti pomagala, daje: kontrolor HZZO, nadležno povjerenstvo podružnog ureda HZZO-a (Zagreb, Klovićeva 1; Split, Obala kneza Branimira 14; Rijeka, Slogin kula bb; Osijek, Kralja Zvonimira 1) i Povjerenstvo direkcije HZZO-a (Zagreb, Margaretska 3).

U slučaju djece s motoričkim i drugim teškoćama, to znači pravo na:

*
ortopedske cipelice svakih 6 mjeseci,
*
pelene nakon 3. godine života,
*
ortopedska kolica,
*
ortoze,
*
dekubitalni jastuk,
*
dekubitalni madrac,
*
električni stimulator mišića.

Novi pravilnik o ortopedskim pomagalima i uvjeti za pelene

Od 1.svibnja 2006. na snagu je stupio novi Pravilnik o ortopedskim pomagalima. 2.8.2006. je došlo do promjena na bolje.

Važno za roditelje koji koriste doznaku za pelene - šifra koju pedijatar treba pisati u novoj doznaci je :
EPPL 04B, pod količinu 1830 komada (izuzetno važno je napomenuti roditeljima da se radi o godišnjoj količini), naziv pomagala je: Pelene u spoju s gaćicama. Ova šifra se odnosi samo na djecu do 18. godine života.Ginekološke ambulante za rad s osobama s invaliditetom rade u terminima kako slijedi:

o
KBC Zagreb, Klinika za ženske bolesti i porode
Termin: utorak, srijeda i četvrtak od 13:00 do 15:00 sati
o
Klinika za dječje bolesti Zagreb, Centar za reproduktivno zdravlje
Termin: utorkom i četvrtkom od 12:30 do 13:30 sati
o
Klinički bolnički centar Rijeka
Termin: srijeda od 13:00 sati
o
Klinička bolnica Split
Termin: utorkom i četvrtkom od 16:00 do 18:00 sati
o
Klinička bolnica Osijek
Termin: svakodnevno od 13:00 do 14:00 sati

Stomatološke ambulante za osobe s teškoćama u razvoju:

*
Stomatološka poliklinika, Perkovčeva 9, tel: 01/ 48-03-200

udruga-oko


_________________
P. 1998.g-pervazivni razvojni poremećaj
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.

2 Re: Popis Zakona i Pravilnika on Fri Nov 21, 2008 9:40 pm

Pepita

avatar
Admin
Uzima li tko pelene na doznaku-stariji od 3 godine?


_________________
P. 1998.g-pervazivni razvojni poremećaj
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.

3 Re: Popis Zakona i Pravilnika on Fri Nov 21, 2008 9:41 pm

Gost


Guest
da zašto?

4 Re: Popis Zakona i Pravilnika on Fri Nov 21, 2008 9:57 pm

Pepita

avatar
Admin
zato ,šaljem pp


_________________
P. 1998.g-pervazivni razvojni poremećaj
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum