Autizam forum

Autizam forum


You are not connected. Please login or register

Opasna slatka pića

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Opasna slatka pića on Fri May 29, 2009 12:46 pm

Gost


Guest
Previše slatkih gaziranih pića može izazvati tešku mišićnu slabostLjudi koji dnevno popiju nekoliko litara gaziranih pića mogli bi imati ozbiljnih problema s mišićima, pa čak i sa srcem, zbog smanjene razine kalcija u krvi, upozorili su liječnici.

Promjena razine kalija može znatno promijeniti rad kardiovaskularnog sustava, otkrili su znanstvenici u stručnom časopisu International Journal of Clinical Practice.

Kronično pomanjkanje kalija koje uzrokuje prekomjerno pijenje cole i ostalih gaziranih pića može dovesti do poremećaja srčanog ritma, tvrde znanstvenici sa sveučilišta Ioannina u Grčkoj. Nedostatak kalija izaziva mišićnu slabost, grčeve, lupanje srca i mučninu.

Studija je obuhvatila pacijente koji su pili između dvije i devet litara gaziranih pića na dan, a među njima su bile i dvije hospitalizirane trudnice.

Jedna od njih, koja je pila tri litre cole na dan, žalila se na umor, gubitak apetita i povraćanje, dok je druga, koja je deset mjeseci prije hospitalizacije pila sedam litara cole na dan, patila od mišićne slabosti.

Obje su se potpuno oporavile kada su prestale piti colu i kada su dobile kalij, pokazala je studija.

Studija je pokazala da pomanjkanje kalija može uzrokovati konzumacija triju najčešćih sastojka gaziranih pića: glukoze, fruktoze i kofeina.

Komentirajući objavljeni članak, američki znanstvenik Clifford Packer istaknuo je da bi se colu moralo dodati na popis supstanci koje mogu izazvati pomanjkanje kalija.

Usput, pomanjkanje kalija može izazvati i prekomjerno (8 do 10 litara na dan) ispijanje vode, praćeno pojačanim mokrenjem.

IZVOR

2 Re: Opasna slatka pića on Sat Jun 13, 2009 11:28 am

Gost


Guest
Uh...sa tri litre coca cole dnevno.To je stvarno previše,a sedam, da i ne komentiram.

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum