Autizam forum

Autizam forum


You are not connected. Please login or register

Potrebe i prava djece s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj

Go down  Message [Page 1 of 1]

Gost


Guest
Županijsko stručno vijeće učitelja-defektologa Primorsko-goranske županije
Ponedjeljak, 15. lipanj 2009.

Županijsko stručno vijeće učitelja-defektologa Primorsko-goranske županije organiziralo je 15. lipnja 2009. godine u Rijeci skup kojemu je središnja tema bila: Potrebe i prava djece s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj. O tome, no i općenito o pravima djece, temeljnim načelima Konvencije o pravima djeteta, kao i o radu i ovlastima Ureda pravobraniteljice za djecu, okupljenim je učiteljima-defektolozima te stručnim suradnicima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, govorila savjetnica pravobraniteljice za djecu Tanja Opačak.

Ona je u svom izlaganju istaknula stav i nastojanje Ureda da kada govorimo o ostvarivanju prava djece s teškoćama u razvoju, govorimo prije svega o izjednačavanju mogućnosti, odnosno stvaranju preduvjeta za ravnopravno sudjelovanje djece s teškoćama u društvu.

Dakako, stvaranje preduvjeta ovisi o mnogobrojnim čimbenicima, a prije svega o senzibiliziranosti zajednice za potrebe ove djece kao i o ekonomskoj moći države da osigura primjerena sredstva za zadovoljavanje tih potreba u različitim područjima njihova života.

Integracija i inkluzija, dva su procesa koja se nužno vežu općenito uz izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom. Ta dva procesa se vrlo često samo proklamiraju ali bez stvarnih pozitivnih ishoda za djecu s teškoćama u razvoju.

Stoga su uslijedila brojna pitanja stručnjaka o problemima s kojima se svakodnevno susreću u praksi u mnogobrojnim pojedinačnim slučajevima.

U nastavku skupa je savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Robert Cimperman, okupljene sudionike upoznao s Nacrtom Pravilnika o vrstama teškoća i primjerenom programu školovanja i oblicima potpore učenicima s teškoćama, provedbenom propisu na temelju Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama koji mora biti donijet u roku od godine dana od dana stupanja na snagu tog Zakona, što znači u kolovozu ove godine. Govorio je i o budućoj obvezi stjecanja i obnove dopusnica za rad djelatnika u odgoju i obrazovanju. Dopusnica za rad, čije se uvođenje u školstvo bilo dugo najavljivano, praksa je europskih zemalja.

Riječ je o javnoj ispravi kojom se dokazuje stručna osposobljenost te uvodi trajno usavršavanje djelatnika.


IZVOR

Gost


Guest
da li se moze negdje procitat nacrt pravilnika?

Gost


Guest
Nemam pojma ... na netu nema ništa ... možda bi trebalio pogledati na stranicama MZOŠ

Gost


Guest
napisala mail,

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum