Autizam forum

Autizam forum


You are not connected. Please login or register

“Pravo djeteta na zdravlje i razvoj”

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 “Pravo djeteta na zdravlje i razvoj” on Tue Jun 23, 2009 10:28 pm

Gost


Guest
"Pravo djeteta na zdravlje i razvoj" naziv je konferencije koja se održala u Šibeniku od 18. do 20. lipnja u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine - prijatelji djece u suradnji s Uredom UNICEF-a u RH, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u čijem je radu sudjelovala pravobraniteljica za djecu.
Nakon uvodne javne promocije animiranog spota: Zajedno do gradova i općina - prijatelja djece, u ime organizatora, dobrodošlicu je sudionicima skupa poželjela Aida Salihagić Kadić, predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine - prijatelji djece. Potom se skupu obratila Nikolina Vučenović, predsjednica Dječjeg vijeća Grada Šibenika, učenica 6. razreda OŠ J. Dalmatinca Šibenik govoreći u ime djece grada Šibenika o svojim željama i nadanjima za njihov grad, kako bi u potpunosti postao grad primjeren djeci i zaslužio laskavu titulu grad prijatelj djece. Nakon dječje gradonačelnice, pozdravne riječi sudionicima skupa su uputili i gradonačelnik grada domaćina, Ante Županović te državni tajnik za zdravstvo Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ante Zvonimir Golem.

Uslijedila su plenarna izlaganja čiji je moderator bio prof.dr.sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine - prijatelji djece i stručni koordinator Konferencije.

Gerison Lansdown, međunarodna savjetnica za dječja prava iz Velike Britanije je izlagala na temu: Pravo djeteta na zdravlje i razvoj. Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske je govorila o ostvarivanju dječjih prava u Hrvatskoj, dok je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom govorila o ulozi njezina Ureda u zaštiti prava i interesa djece s teškoćama u razvoju.

Na kraju radnog dijela prvoga dana Konferencije Tanja Radočaj, voditeljica Ureda UNICEF-a u RH je govorila o akciji "Prve 3 su još važnije!" - pravo na razvoj potencijala svakog djeteta, a prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine - prijatelji djece i predsjednica Saveza DND-a o 10 godina akcije Gradovi i općine - prijatelji djece

Konferencija se održavala i povodom obilježavanja 20 godina od kada je usvojena UN-ova Konvencija o pravima djeteta, te 10 godina akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece". Te dvije važne obljetnice motivirale su organizatore skupa da okupe respektabilne stručnjake te da svi zajedno na trenutak zastanu i ocijene proteklo razdoblje, prodiskutiraju postignute rezultate i potencijalne prepreke, a posebno da definiraju zajedničke smjernice za buduće aktivnosti, kako bismo ostvarili uvjete za optimalni razvoj djece.

Naziv Konferencije - "Pravo djeteta na zdravlje i razvoj" - proizašao je, prema riječima organizatora, upravo iz njihove želje da i u vremenu gospodarske krize svrate pozornost stručne javnosti na činjenicu koju ističe Konvencija - djeca imaju, ne samo prirodnu potrebu, nego i pravo na rast i razvoj, u najboljim uvjetima koje im možemo osigurati.

Zato je ove godine poseban naglasak bio na zdravstvenim, obrazovnim i socijalnim potrebama i pravima djece s teškoćama u razvoju. Odnos prema potrebama djece s teškoćama u razvoju najbolji je test humanosti i demokratičnosti nekog društva.

Da bi djeca s teškoćama u razvoju mogla ostvariti svoje pravo na dostizanje punog tjelesnog, umnog i emocionalnog potencijala, potrebno je prije svega razvijati interdisciplinarni pristup zdravlju i čvrstu suradnju između različitih društvenih sektora - posebno zdravstva, obrazovanja

i socijalne skrbi. Važno je njegovati partnerski odnos institucija, stručnih službi, roditelja i organizacija civilnog društva.

Više pročitajte na stranici IZVOR

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum