Autizam forum

Autizam forum


You are not connected. Please login or register

Zašto ih ne treba ostaviti da plaču

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Zašto ih ne treba ostaviti da plaču on Mon Aug 10, 2009 12:59 pm

Pepita

avatar
Admin
6.4.2009
Zašto ih ne treba ostaviti da plaču

Je li djecu bolje ostaviti da plaču još od kolijevke ili je bolje požuriti ih utješiti s rizikom da ćete ih razmaziti? To je staro pitanje koje je imalo različite odgovore ovisno o modi i kulturi. No jedno novo istraživanje obavljeno u Firenzi dalo je na to pitanje nedvosmisleni odgovor. Previše plakanja djetetu oduzima kisik, a to je veliki rizik za neurološki aparat, posebno kada je riječ o prerano rođenoj djeci (prije 37 tjedna trudnoće) i djeci koja imaju manje od 2,5 kilograma.

To je trauma koja može prouzročiti zaostajanje na razinama pažnje i shvaćanja u kasnijoj predškolskoj i školskoj dobi. Istraživanje je provelo Sveučilište u Firenzi i Bolnica Meyer, a koordinirali su ga prof. Claudia Manfredi i prof. Giampaolo Donzelli. Inovativan je pritom bio i eksperimentalni model. U istraživanju su korišteni infracrveni spektroskop kojim se mjerila cerebralna oksigenacija, mikrofon kojim se registrirao plač, aparat za mjerenje periferne oksigenacije i otkucaji srca sa senzorom apliciranim na nogu novorođenčeta, a takvo je korištenje tehnike omogućilo egzaktnu sliku onoga što se događa kad dijete plače.

"Istraživanje je potvrdilo našu polaznu tezu da produljeni plač može prouzročiti deoksigenizaciju krvi te da mozak organizma koji još nije u potpunosti razvijen kao onaj kod prerano rođene djece može zbog toga imati ozbiljne evolutivne probleme", potvrdila je prof. Manfredi.

"Stoga treba u potpunosti zanemariti predrasude. Ako je dijete jako malo, ono plače jer je to jedini način da manifestira neki realan problem. Zato treba pokušati shvatiti što se dogodilo. Posljednje tendencije na pedijatrijskom polju orijentirane su na savjete roditeljima da slijede svoj prirodni instinkt i da djecu u takvim slučajevima zaštite zagrljajem prenoseći im ljubav i zaštitu."
Izvor: www.italiasalute.it


_________________
P. 1998.g-pervazivni razvojni poremećaj
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum