Autizam forum

Autizam forum


You are not connected. Please login or register

IZGUBLJENI U SUSTAVU

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 8:18 am

Pepita

avatar
Admin
IZGUBLJENI U SUSTAVU

U Hrvatskoj do danas nije napravljen registar autizma, pa vjerojatno postoji siva brojka o učestalosti tog poremećaja kod nas, procjenjuju stručnjaci.

Djecu nam drže zapuštenu i pod ključem
Piše: Marina Rajčić
Foto: Corbis, Nikola Vilić, Ivana Marinić Kragić/CROPIX


Nakon brojnih bezuspješnih žalbi mjerodavnim institucijama majke autistične djece govore o vrlo lošim uvjetima u splitskom centru

SPLIT - Očekivale su da će to biti mjesto koje će nuditi emocionalnu i fizičku sigurnost, rehabilitaciju i individualne programe za njihovu djecu. No, majke autistične djece iz Splita u razgovoru za Jutarnji list iznijele su teške optužbe. Tvrde da se iza suvremeno uređenih i opremljenih prostora splitske podružnice Centra za autizam kriju nemar i zapostavljanje te da su nemoćni mališan prepušteni sebi samima.

Majke Andrijana Žderić i Tina Šeparović svoju autističnu djecu gotovo svaki put dok ulaze u prostorije Centra gledaju kako plaču i grče se od straha. Zbog autizma ta djeca ne mogu izreći svoje strahove nego na taj način, plačući i tresući se, upozoravaju na to kako im se na tome mjestu događaju ružne stvari.

- Ne mogu zaboraviti prizor kad sam došla u Centar po svoju djevojčicu i našla je zatvorenu u sobi bez svjetla, u krevetu bez posteljine na kojemu su bili vidljivi tragovi urina. Bila je pokrivena dekom, sama i uplakana - rekla nam je Andrijana Žderić.

Ona ima dvoje autistične djece, dvanaestogodišnju kćer i desetogodišnjeg sina, pa se zbog njihova školovanja i što bolje skrbi s obitelji preselila iz Metkovića u Split. U pamćenje joj se, kaže, urezala slika njezine malene koja vrišti u sobi dok učiteljica mirno sjedi i razgovara s ročnikom.

Boji se mraka

- Učiteljica se počela opravdavati kako je djevojčica svojevoljno otišla u mračnu sobu. No, ja znam da se moja curica jako boji mraka i nikad ne bi sama ugasila svjetlo. Dijete je u nekoliko navrata pokušavalo bježati iz Centra. Sve te grozne situacije navele su nas, roditelje, da uputimo niz prigovora na rad Centra. Odgovore nikad nismo dobili - požalila se Andrijana Žderić.

Ona i Tina Šeparović tvrde da su se u više navrata žalile Odsjeku za prosvjetu Ureda državne uprave, Agenciji za odgoj i obrazovanje, prosvjetnim inspekcijama, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, ali nije bilo reakcije. Na kraju su se odlučili obratiti novinarima, ne zato da bi rušili ugled jedine ustanove specijalizirane za autističnu djecu u Splitu, nego da bi nakon višegodišnjih uzaludnih napora potaknuli odgovorne da pomognu da ta institucija napokon počne raditi kako treba.

Priča o individualnim tretmanima koje bi trebalo dobiti svako dijete s posebnim potrebama, ostala je, tvrde one, samo mrtvo slovo na papiru.

Događa se, kažu, da stručna osoba izgubi strpljenje, pa dijete povuče za kosu, opali mu šamar ili ga udari po prstima. Kad se to dogodi jedanput, može se shvatiti, a kad se ponavlja, ne može se trpjeti. Osim toga, dvije majke nerijetko pronalaze modrice po dječjim tijelima jer djeca padaju i ozljeđuju se. Štićenici sami otključavaju i zaključavaju vrata, umjesto da su pod potpunim nadzorom.

Izgubljeni u sustavu

Tinin desetogodišnji sin trenutačno je kod kuće jer ima infekciju usne šupljine.

- I to se dogodilo zbog nebrige osoblja. Neki dan sam došla u Centar po sina. Bio je modar u licu, ruke su mu bile modre. Jeo je flomastere, a to nitko nije primijetio. A da i ne spominjem kako djeci ne mijenjaju pelene iako ih stalno nosimo u Centar - rekla je Tina.

Na pokušaje da upozore djelatnike Centra na propuste u skrbi, majke su dobivale odgovore poput „morate razumjeti i vi nas“, „s vašom se djecom ionako ne može ništa raditi“, “dijete je neodgojeno“ ili pak „teta je imala žutu minutu“. Dvije su majke ogorčene jer počinju vjerovati da su njihova autistična djeca potpuno izgubljena u lošem sustavu skrbi.


Među službama koje rade s obiteljima i djecom s posebnim potrebama o stanju u splitskom centru očitovali su se jedino Centar za socijalni rad i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Pravobraniteljica se požalila da ni sama nije dobila traženo očitovanje na prijave roditelja, čak ni od mjerodavnog ministarstva. Kako navodi u svojem dopisu roditeljima, prigovor na odnos institucije uputit će u svom izvješću Hrvatskom saboru.

Siva brojka

U Hrvatskoj do danas nije napravljen registar autizma, pa vjerojatno postoji siva brojka o učestalosti tog poremećaja kod nas, procjenjuju stručnjaci. Prema podacima s web stranice www.autizam.hr, centre za autizam u Zagrebu, Splitu i Rijeci pohađa 112 korisnika (djece i odraslih), a još ih je 70 u programu stacionara. Od 1995. centri su isključiva briga Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. U sustav školstva autistična djeca uključena su do 21 godine života.
Ravnatelj: Djeca su teška, roditelji još teži
Da pritužbe na rad splitskog Centra stižu kontinuirano, potvrdio nam je i Jadranko Marić, ravnatelj zagrebačkog Centra za autizam pod čijim okriljem djeluje splitska podružnica. - Život s autističnom djecom iznimno je težak, i to ne samo roditeljima, nego i prijateljima, pa i službi koja s djecom radi - opravdava djelatnike Marić.

- Problem je velik, djeca su teška, ali je žalosno što su roditelji još teži - upozorio je ravnatelj. Dodao je da razumije nezadovoljstvo roditelja, no oni su potpuno posvećeni djeci pa imaju osjećaj da samo oni to dobro rade, što, ističe, nije istina. Predstojnica splitskog Centra Sandra Bogavčić na tom je mjestu naslijedila Milicu Duvanjak. Pokušali smo razgovarati s predstojnicom Bogavčić, ali se ispričala obvezama nakon kojih će, obećala je, biti slobodna za razgovor. No u dogovoreno je vrijeme napustila radno mjesto. (M. B.)
Izvor


_________________
P. 1998.g-pervazivni razvojni poremećaj
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.

2 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 8:59 am

Kanad


Stoke!

Obavestite udruzenje Mental Disability Rights International , oni su napravili dzumbus u Srbiji po tom pitanju pre par godina. Mada da se ne lazemo, bilo je to i zbog politickih razloga, ali vredi probati.

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=535231

3 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 1:41 pm

taca


pa dođe mi da izađem na ulicu i vrištim da nas netko čuje,onda će reći da sam luda!Nikako mi ne ide u glavu da su ljudi tako bezosjećajni.Borba s doktorima,vrtićem,tetama,bakama,djedama,školom,prijateljima,susjedima,suprugom,djecom i sa samim sobom.I TI ONDA BUDI NORMALAN!

4 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 5:33 pm

srebro


Ne namjeravam komentirati članak niti stanje u Splitu, no radi pravilnog informiranja javnosti treba istaći da je članak starijeg datuma, da se promijenio ravnatelj i predstojnik, da je inspekcija učinila svoje, a da je jedno od navedene djece u smještaju u Zagrebu. A Registar o autizmu vodi se unazad 5-6 godina pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Podaci s kojima raspolažu pokazuju o slaboj razini dijagnostike.

5 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 5:54 pm

Gost


Guest
ima li podatak koliko autista trenutno zivi u hrvatskoj?

6 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 6:42 pm

Gost


Guest
naravno ive je mislija i pdd i asp. :cita:

7 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 7:03 pm

srebro


Koliko je meni poznato, a već par godina ne pratim evidencije, Asperger sy. je vrlo malo dijagnosticirano, par desetina čini mi se. Zadnjih godina sve češće se postavlja dg. PDD, no ona je vrlo općenita i obično se daje kad nema dovoljno simptoma za dg. autizam. Nekada se često pisala radna dg. autistično ponašanje, koja isto nije precizna i nemora biti ispravna. Na prezentaciji prve analize podataka prikupljenih u registru bilo je evidentirano cca 760 ili 780 osoba svih dobnih uzrasta. Treba reći da je već tada bilo evidentno da se dio ovih osoba prikazuje i u registru vodi pod drugim dijagnozama, odnosno nizom dijagnoza kojima se opisuju simptomi autizma, a onda se osoba registrira prema onoj istaknutoj koja ulazi u registar pod drugu kategoriju npr. komunikacijski poremećaj, mentalna retardacija, emocionalni poremećaj i sl.

8 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 7:52 pm

Gost


Guest
srebro wrote:Ne namjeravam komentirati članak niti stanje u Splitu, no radi pravilnog informiranja javnosti treba istaći da je članak starijeg datuma, da se promijenio ravnatelj i predstojnik, da je inspekcija učinila svoje, a da je jedno od navedene djece u smještaju u Zagrebu. A Registar o autizmu vodi se unazad 5-6 godina pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Podaci s kojima raspolažu pokazuju o slaboj razini dijagnostike.

Da , članak je izašao 2008 u ožujku ... u međuvremenu se promjenio ravnatelj - teta koja je vodila curicu je otišla na drugo radno mjesto ... predstojnica također ... inspekcija je odradila svoj posao i za propuste se nema koga prozvati jer su svi otišli nekuda ...

A stanje u Centru danas ... ? Kakvo je , ako znamo da je i neki dan dijete otišlo iz Centra sve do trajektne luke ?

9 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 7:56 pm

Gost


Guest
baš čudno--nedavno je predočeno na jednom sastanku da ih je u zadnjih 7god na području dalmacije 400 novih---to bi značilo da su svi autisti u dalmaciji novi +stari ....

a šta se tiče centra u splitu zar mislite da će itko za išta odgovarat kad nitko iz centra zagreb nije odgovarao za onog mladića što su ga vrelom vodom kupali da mu je koža opadala...tko je glavni za oba centra?

10 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 7:59 pm

Gost


Guest
glori wrote:baš čudno--nedavno je predočeno na jednom sastanku da ih je u zadnjih 7god na području dalmacije 400 novih---to bi značilo da su svi autisti u dalmaciji novi +stari ....

a šta se tiče centra u splitu zar mislite da će itko za išta odgovarat kad nitko iz centra zagreb nije odgovarao za onog mladića što su ga vrelom vodom kupali da mu je koža opadala...tko je glavni za oba centra?

Ovaj momak u Zagrebu je dobio otkaz ...

11 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 7:59 pm

Gost


Guest
taca wrote:pa dođe mi da izađem na ulicu i vrištim da nas netko čuje,onda će reći da sam luda!Nikako mi ne ide u glavu da su ljudi tako bezosjećajni.Borba s doktorima,vrtićem,tetama,bakama,djedama,školom,prijateljima,susjedima,suprugom,djecom i sa samim sobom.I TI ONDA BUDI NORMALAN!

12 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 8:00 pm

Gost


Guest
tko je glavni za oba centra?

dobivali su se i u st. otkazi---ali netko očito može plivat u "sr.nj.",a da se ne uguši--svaka čast--moj naklon paleLast edited by glori on Sun Sep 06, 2009 8:07 pm; edited 1 time in total

13 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 8:04 pm

Pepita

avatar
Admin
Da li dječak iz članka još uvijek boravi u Zg. centru ?


_________________
P. 1998.g-pervazivni razvojni poremećaj
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.

14 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 8:07 pm

Gost


Guest
TKO JE GLAVNI??????????

15 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 8:11 pm

Gost


Guest
Pepita wrote:Da li dječak iz članka još uvijek boravi u Zg. centru ?

Hm ... nemam pojma jer mamu nisam čula odavno ... Al poslijednji put kad smo se čule bila je pale jer su maloga vodili na kirurgiju ... teta mu je dok je kidala noktiće malo sa škaricama piknula nožni prst . Dogodi se ... al se nemože dogoditi da se prst nakon toga zagnjoji i da se to sredi tek kad je mama neplanski došla viditi dijete No

16 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 8:11 pm

Gost


Guest
glori wrote:naravno ive je mislija i pdd i asp. :cita:


ne. cisti autizam. znaci manje od 500 u ciloj hrvatskoj?

17 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 8:12 pm

Gost


Guest
glori wrote:TKO JE GLAVNI??????????

Ministar prosvjete

18 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 8:13 pm

Gost


Guest
ive3 wrote:
glori wrote:naravno ive je mislija i pdd i asp. :cita:


ne. cisti autizam. znaci manje od 500 u ciloj hrvatskoj?

Ne - više od 600 je registriranih osoba sa autizmom na području RH i to sam već negdje na ovom forumu napisala.To su podaci CZSS

19 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 06, 2009 8:19 pm

Gost


Guest
znači ovo je bez pdd jer to nije autizam scratch

andrij mogla si napist i prjesjednik vlad....zar se nezna tko je glavni za oba centra?

20 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Mon Sep 07, 2009 2:46 pm

Gost


Guest
glori wrote:znači ovo je bez pdd jer to nije autizam scratch

andrij mogla si napist i prjesjednik vlad....zar se nezna tko je glavni za oba centra?

Glori Cool

Centar ima ravnatelja - trenutno je to gospodin Dokleja - ali Centar je pod MZOŠ ... kao i sve ostale škole u RH !
Zašto Centar nije direktno i pod CZSS - bi bila jedna posebna tema na koju meni do sada nitko nije dao odgovor ,ako se zna da se autiste nakon nekog vremena proglašava nesposobnima .

Ovako ispada da idu u školu - a sa svojim diplomava velika većina može scratch

21 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Mon Sep 07, 2009 7:37 pm

Gost


Guest
andri po ovom šta ti pišeš ispada da ih ne treba obrazovat i da unaprijed treba zaključit da ništa nemogu--dali sam dobro shvatila...

a što se tiče gospodina ravnatelja Dokleja po smijenama izgleda da nema premca-čak i ministri "padaju"-tko njemu čuva .... da centar radi godinama bez vrtića i da dalje ne nabrajam...... Cool

22 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Mon Sep 07, 2009 8:56 pm

Gost


Guest
glori wrote:andri po ovom šta ti pišeš ispada da ih ne treba obrazovat i da unaprijed treba zaključit da ništa nemogu--dali sam dobro shvatila...

a što se tiče gospodina ravnatelja Dokleja po smijenama izgleda da nema premca-čak i ministri "padaju"-tko njemu čuva .... da centar radi godinama bez vrtića i da dalje ne nabrajam...... Cool

Da...

Sve je crno da crnje ne može ni biti.Treba se ubaciti u pesimizam i nema pomoći.Ovaj članak je po meni ružan i senzacionalistički sa nedovoljno konkretnih činjenica i konkretnih osoba koje su u ovom slučaju napravile očigledan propust.Međutim...ja i još više roditelja smo se sablaznili kad smo pročitali ovaj članak.Ispalo je po njemu da dovodimo djecu u centar da izlaze iz njega sa modricama i plačem.Jer su i moji prijatelji govorili...pa gdje ti dijete odvodiš?
Novinari nisu pitali za mišljenje drugih roditelja već su najstojali da to sve ispadne što crnje.
Iskopavanje ovog članka samo doprinosi depresiji i beznađu dok se samo sjetim koju sam tugu proživljavala čitajući je.
Jer unutra su djelatnici koji se kako tako trude da se radi sa djecom.

Prošle godine sam ja bila zadovoljna sa radom,jer mi je dijete dobro napredovalo i bio je u grupi sa troje i pomagala je medicinska sestra koja je bila nešto posebno,bila je odlična.Kad bih ja gledala sve crno ostala bih kući i pila apaurine i ne bi ništa bilo od mene.Uz rad u školi moj dječak ide privatno kod učiteljice i radi u grupi sa troje djece.Govori odlično,piše i čita ima dobru memoriju i...ne voli matematiku.Ali svo to dolaženje svaki dan u centar je njegova navika,rad i red mu smanjuje sve njegove nemire.Ja se svaki dan moram kolutat s njim i radit samo da ne nazaduje.A napredovat će koliko može u okviru svojih mogućnosti.Kolike su te mogućnosti ja ne znam...važno je svaki dan da mu taložim informacije i da što više toga izlazi van i da što više bude u funkciji i sa što manje neprilagođenih ponašanja.I zadovoljna sam ovog momenta.Iz svoje kože ne mogu van, ni vikati na cijeli svijet kako mi je teško.

Mijenjanje ravnatelja i svađe unutar idu na štetu djece...uvijek.I sad nije dobro.
Djeca su trebala ići na zimovanje,na izlete,nemamo stalno zaposlenog vozača.
Ove godine u grupama ih ima i po petoro i to različitih problema,specifičnosti i nespojivosti.I svake godine dijete mijenja svog učitelja i prilagođava se drugom.Puno je to promijena za našu djecu i niko nas ne pita ni za savjet ni za mišljenje.Nad djecom bi se trebala svake godine raditi temeljita opservacija i otvoreno reći u kojem je stadiju dijete i šta se može i šta se ne može i na čemu treba raditi,i isplanirati se za dalje.Isplanirati i donijeti plan rada za svaku godinu za svako dijete.

Po mom iskustvu komunikacija sa djelatnicima je dobra.Otvoreni su za sve i daju savjete.Sve što sam pitala i komzultirala se dobila sam i povratnu informaciju.

Po zakonu ne bi smjela biti više od tri djeteta na jednog djelatnika.Trebao bi i uz ta tri biti kakav takav asistent.To stoji u zakonu...samo pojedinac može malo učiniti koliko roditelji zajedno i složno.

Pitam se samo šta je radila Udruga u vezi ovog članka,zašto se i ona nije oglasila.Da je išlo preko udruge možda bi se neke stvari mogle iskamčiti...možda...

23 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Tue Sep 08, 2009 6:17 am

Gost


Guest
pa slušam priče roditelja -mnogi ove godine nisu zadovoljni ,a tko je odgovoran?

non-stop se mijenjaju ravnatelji u splitu,ali mi se čini da riba ovaj put smrdi od glave---pa se da zaključit odakle bi je trebalo i čistit...

24 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Tue Sep 08, 2009 7:08 am

Gost


Guest
glori wrote:pa slušam priče roditelja -mnogi ove godine nisu zadovoljni ,a tko je odgovoran?

non-stop se mijenjaju ravnatelji u splitu,ali mi se čini da riba ovaj put smrdi od glave---pa se da zaključit odakle bi je trebalo i čistit...
Da.

Treba se uhvatit i nastojat da se stvari promijene i da roditelj kad uđe u centar ode iz njega miran znajući da je dijete u sigurnim rukama i da je pokriveno stručnim i planskim radom.Koliko god drugi mislili da su pametniji od roditelja...to nisu.Dupuštam i da mi se kaže da nekad nisam objektivna kad mi je dijete u pitanju...ali rijetko i to od osoba koje me cijene i žele mi najbolje,prihvaćam.Ali su neke stvari jasne ko dan kad je u pitanju rad sa djecom.Kad dijete uđe u razred već ga na stolu treba čekati rad,aktivnosti sve jedne za drugom...bez praznog hoda.
Kad drugi govore o roditeljima i generaliziraju ih kao teške i beskompromisne, onda u startu već nije ista razina poštivanja u bilo kakvim razgovorima.

25 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Tue Sep 08, 2009 7:33 am

Gost


Guest
Cvita wrote:

Da...

Sve je crno da crnje ne može ni biti.Treba se ubaciti u pesimizam i nema pomoći.Ovaj članak je po meni ružan i senzacionalistički sa nedovoljno konkretnih činjenica i konkretnih osoba koje su u ovom slučaju napravile očigledan propust.Međutim...ja i još više roditelja smo se sablaznili kad smo pročitali ovaj članak.Ispalo je po njemu da dovodimo djecu u centar da izlaze iz njega sa modricama i plačem.Jer su i moji prijatelji govorili...pa gdje ti dijete odvodiš?
Novinari nisu pitali za mišljenje drugih roditelja već su najstojali da to sve ispadne što crnje.
Iskopavanje ovog članka samo doprinosi depresiji i beznađu dok se samo sjetim koju sam tugu proživljavala čitajući je.
Jer unutra su djelatnici koji se kako tako trude da se radi sa djecom.

Da članak je uistinu ružan i baca u depresiju i roditelje i prijatelje i ostale - a uopće nije ružno , dapače , to što se nečijem djetetu to dogodilo i što je netko odlučio to iznijeti javno jer se netko od nadležnih zafrkava i dan danas sa papirima ... Imaš pravo Cvita :-)

U sebičnost i bezosjećajnost nekih roditelja sam se već uvjerila ... Ići demantirati da se djetetu nešto dogodilo - a ne pitati roditelje te djece što je bilo je pravo - super :-)

Što se tiče Udruge za Autizam - od udruge je dobivena podrška - kao i od Udruge Anđeli koja je inicirala da se sa tim ide u javnost.Kao i od krovne udruge za Autizam ZG .


Ovim se putem javno ispričavam svim roditeljima , potpisnicima demantija da se mom djetetu nešto dogodilo - što sam im povrijedila osjećaje i bacila ih u depresiju .Isto tako se ispričavam svim djelatnicima koji pola jutra sjede i piju kavice i odlaze u spizu što sam javno priogovorila da djeca nisu pod nadzorom - već su PUŠTENA ... Tada su bila - danas ,kao što vidimo ...i neki dan je dijete otišlo .... pa eto ...toliko o promjenana :-)Last edited by andrij on Tue Sep 08, 2009 8:06 am; edited 2 times in total

26 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Tue Sep 08, 2009 7:53 am

Gost


Guest
Cvita wrote:
Treba se uhvatit i nastojat da se stvari promijene i da roditelj kad uđe u centar ode iz njega miran znajući da je dijete u sigurnim rukama i da je pokriveno stručnim i planskim radom.Koliko god drugi mislili da su pametniji od roditelja...to nisu.Dupuštam i da mi se kaže da nekad nisam objektivna kad mi je dijete u pitanju...ali rijetko i to od osoba koje me cijene i žele mi najbolje,prihvaćam.Ali su neke stvari jasne ko dan kad je u pitanju rad sa djecom.Kad dijete uđe u razred već ga na stolu treba čekati rad,aktivnosti sve jedne za drugom...bez praznog hoda.
Kad drugi govore o roditeljima i generaliziraju ih kao teške i beskompromisne, onda u startu već nije ista razina poštivanja u bilo kakvim razgovorima.

hm. malo je objektivnih roditelja koji pravilno prihvate sugestiju. uglavnom sve shvacaju kao atak na sebe. mozda sam i ja takav.

27 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Tue Sep 08, 2009 8:07 am

Gost


Guest
Ma da...prihvatila sam te neke savjete od učiteljice od maloga jer mi je i to sestra.
I bili su jako korisni.
Mora roditelj slušat sebe i svoj glas bez obzira na sve,a to je i pravilo u životu i kod drugih stvari.

28 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Tue Sep 08, 2009 8:08 am

Gost


Guest
glori wrote:andri po ovom šta ti pišeš ispada da ih ne treba obrazovat i da unaprijed treba zaključit da ništa nemogu--dali sam dobro shvatila...

a što se tiče gospodina ravnatelja Dokleja po smijenama izgleda da nema premca-čak i ministri "padaju"-tko njemu čuva .... da centar radi godinama bez vrtića i da dalje ne nabrajam...... Cool

glori- ja o krompirima, a ti o salati ...

Kakvi su ministri pali ?Primorac je otišao sa Sanaderom ... da nije možda i Sanader otišao zbog Centra ??? hehehe

Predstojnice padaju jer se bave pogrešnim stvarima !

29 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Tue Sep 08, 2009 8:20 am

Gost


Guest
pa šta se treba napravit da se centri odvoje (koji preduvjeti) i da stvari počmu funkcionirat....trebamo li izać na ulicu -sist isprid centra ili gladovat...

andrij već sam se naučila da nekužđiš sarkazam -pa ćemo i dalje ja o salati ,a ti o kumpirima....

30 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Tue Sep 08, 2009 8:41 am

Gost


Guest
glori prvo bi se trebali roditelji trebali pristat kontrestavat, onda bi mozda sve krenulo nabolje, medjutim kako ocekivat da prestanu podmetanja kada su svakim danom sve veca?
to je jedna teska kuzina koju nitko ne moze razumjeti. ja ne kuzim po kojoj se logici ovdje igra :-)
danas se kolju sutra se ljube a krivi su im neki sa strane... ali bitno je da je sve rijeseno!?

31 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Tue Sep 08, 2009 10:13 am

Gost


Guest
glori wrote:pa šta se treba napravit da se centri odvoje (koji preduvjeti) i da stvari počmu funkcionirat....trebamo li izać na ulicu -sist isprid centra ili gladovat...

andrij već sam se naučila da nekužđiš sarkazam -pa ćemo i dalje ja o salati ,a ti o kumpirima....

A što ti sarkazam uopće treba ?

32 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Tue Sep 08, 2009 7:32 pm

Gost


Guest
pa to je normalan dio komunikacije---kao i govor tijela(kad je uživo)...razbiješ monotoniju i sl.--kužiš???????

33 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Wed Sep 09, 2009 2:38 pm

UrchinStar47

avatar
glori wrote:pa to je normalan dio komunikacije---kao i govor tijela(kad je uživo)...razbiješ monotoniju i sl.--kužiš???????
Jedino je problem sto se preko interneta malo teze kuzi. Ako si u situaciji gdje je to vjerojatno, onda koristi tagove za sarkazam.
Code:
[sarkazam] [/sarkazam]

To je inace jednostavno dio internetskog izricaja.

34 Re: IZGUBLJENI U SUSTAVU on Sun Sep 13, 2009 8:07 am

Gost


Guest
grozno je to sto su djeca i roditelji iz clanka dozivili a jos k tom kad roditelji nemaju nikakvu alternativu osjecas se nemocno....sramota!!
a sarkazam, lijepo je kad lekciju dijeli pretezno sarkasticna osoba

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum