Autizam forum

Autizam forum


You are not connected. Please login or register

Osobe s autizmom ne razlikuju sebe od okoline

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Osobe s autizmom ne razlikuju sebe od okoline on Tue May 04, 2010 12:54 pm

Pepita

avatar
Admin
SRIJEDA, 16 PROSINAC 2009 21:49 JOSIP CVITAN


Znanstvenici iz Centra za istraživanje autizma na Sveučilištu u Cambridgeu "Michael Lombardo", prof. Simon Baron-Cohen i kolege, uporabom magnetske resonance pokušali su odgovoriti na neka pitanja vezana uz cerebralnu aktivnost ventro-medijalnog prefrontalnog korteksa kod autističnih osoba.
Aktivnost je izmjerena kod 66 muških volontera, od kojih polovica ima dijagnozu autizma. Od volontera je zatraženo da govore o svojim mislima, mišljenjima, pogodnostima, tjelesnim karakteristikama, a zatim da govore o nekoj drugoj osobi. U okviru ovog specifičnog istraživanja ispitanici su bili zamoljeni da pričaju o britanskoj Kraljici. Dok su ispitanici odgovarali na pitanja, skeniranjem mozga istraživači su bili u mogućnosti vizualizirati razlike u aktivnosti mozgova zdravih ispitanika i onih s dijagnozom autizma. Posebna je pažnja posvećena ventro-medijalnom prefrontalnom korteksu, koji obično postaje aktivan u trenutku kada mislimo sami o sebi.
Iz istraživanja je proizašlo da je taj dio mozga zbilja aktivniji kod zdravih volontera kada su pričali o sebi, nego kada bi pričali o Kraljici. S druge strane, kod volontera s dijagnozom autizma, ova regija mozga nije pokazala razlike u aktivnosti bilo da autist priča o sebi ili o nekom drugom. Lombardo tvrdi da bi ovo istraživanje trebalo pokazati da kod autizma, regije u mozgu koje tipično preferiraju informacije o sebi samima, ne prave razliku između misli usmjerenih prema drugima ili prema sebi.

Za osnovne socijalne interakcije iznimno je bitno da ljudski mozak razlikuje „sebe“ od drugih, te da u određenoj situaciji definira sebe kao sličnog, a u nekim drugim, kao različitog. Zbog toga se radi o zanimljivom otkriću koje ukazuje na paradoksalno stanje u kojem su zatečene autistične osobe, pogotovo ako uzmemo u obzir da se autizam trenutno smatra ekstremnim oblikom egocentrizma. Ovo istraživanje, naprotiv, ukazuje na patološki manjak egocentrizma ili samosvijesti kod oboljelih od autizma.


Izvor: http://www.znanost.com/clanak/osobe-s-autizmom-ne-razlikuju-sebe-od-okoline#ixzz0mxszL16P


_________________
P. 1998.g-pervazivni razvojni poremećaj
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum